Obserwatorzy

niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto na niedzielę (wielkanocną) czyli mazurek kajmakowy.

Obowiązkowe ciasto na Święta Wielkanocne w moim domu. Ja sama nie przepadam za nim, ale mąż i syn to i owszem, bardzo lubią. Proste w wykonaniu, pyszne, ale ostrzegam - baaardzo słodkie. Sam spód można upiec kilka dni przed świętami.



Na blaszkę o wymiarach 33x20 cm potrzebujesz: 
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki śmietany 18 %
Dodatkowo do posmarowania upieczonego spodu:
  • 150 g powideł lub dżemu porzeczkowego
  • 1 puszkę masy kajmakowej


Z mąki, masła, cukru, żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto.   Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki, formujemy brzeg, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (do czasu aż będzie złociste) w temperaturze 180 C. 
Upieczony, zimny spód smarujemy dżemem i masą kajmakową.
A potem ozdabiamy, bo cały urok mazurków tkwi wszak w dekoracji  (i po cichu Wam powiem, że to w mazurkach lubię najbardziej:) ).

***
Miłej niedzieli.



10 komentarzy:

  1. Mniam, mniam... :) I śliczne bazie...jakbyś żywe położyła! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się czuję zachęcona do wypróbowania :-)
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i pewnie bardzo smaczne. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też go uwielbiam. U Ciebie pięknie ozdobiony! Szkoda, że ja nie poszaleję z wypiekami, bo w walizce trochę ciężko wszystko upchnąć:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny mazurek :)
    zawsze tylko kosztuję bo strasznie słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie udekorowałaś. Robię podobny z zastosowaniem masy krówkowej ale dodaje jeszcze bakalie i orzechy. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam już sobie wyobrażam ten smak!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszota :) dziękuję baaardzo za przepis - już zapisałam i na pewno wykonam - może zasmakuje moim bliskim tak samo, jak ich uwielbiany mazurek cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. To prawda - w mazurkach najfajniejsze jest ozdabianie, choć ja to w tym roku zostawię Córci. Kajmakowy robiłam w zeszłym roku, smakował:). W tym zabieram się za różany (już jutro!). Smacznych Świąt:).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...